Historik

Historik

 

Att ha en historisk bakgrund till något gör ofta att man ser så mycket mer i detta. Glädjande nog är en stor del av föreningens historia bevarad via protokoll och bokföringsböcker ända från dess bildande 1919. De allra äldsta bevarade handlingarna är daterade 1906, året då de större ägorna i trakten började styckas av i allt mindre delar. En avstyckad tomt fick namnet Lilla Sundbyberg nr68, och här står alltså föreningens hus idag.

 

Den stolta föresatsen är att pö om pö berätta delar av husets och föreningens historia (se nedan). Med tanke på mängden dokument kan det bli en grannlaga uppgift att sammanställa dem till något som även den lagom intresserade ska kunna läsa med behållning.

 

 

Bilder

 

Vårt hus tycks vara ett medieskyggt sådant vad gäller bilder, men tittar man noggrant längst upp till höger på bilden nedan (klicka och förstora!) syns sockeln och delar av första våningen av det som idag är Mariagatan 4A. Fabrikskomplexet som fyller ut kvarteret mitt i bilden är "Spis- och Knäckebrödsfabriken Kronan", en gång i tiden Sveriges och därmed världens största bageri av knäckebröd. 1938 hamnade det på ekonomiskt obestånd och tvingades lägga ned. De sista delarna av fabrikshusen revs i slutet av 70-talet, rejält nedgångna. Den relativt breda gatan i nedre delen av bilden, framför den stora fabriksbyggnaden, är Sturegatan. De enda byggnader som är bevarade idag är vår och den som numera hyser polska generalkonsulatet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ur protokollen

 

 

22 juli 1919, hos herr H.Walljaeger på Mariagatan 4 II:

 

Förhandlingar med värdens representant herr Törnå från Stockholm om fastighetsköp till ett pris av 210 000 kr.

 

Intresseanmälan för bildandet av en förening upptas bland de samlade boende.

 

En interimstyrelse bildas.

 

 

 

 

Den protokollförda historien om bostadsföreningen Olofsborg tager sin början tisdag 22 juli 1919, kl 7 e.m. Följande kan utläsas av de sirligt utförda protokollsanteckningarna:

 

I herr H.Walljaegers bostad Mariagatan 4 II samlas då ett icke angett antal boende för att föra en diskusition om bildandet av en bostadsförening. Initiativtagaren till mötet är den nyss nämnda Walljaeger. Bland mötesdeltagarna finns värdens ombud herr Törnå från Stockholm vilken redogjorde för värdens ställning till, och villkoren för en försäljning till en bostadsförening. Medelades att värden var villig att sälja fastigheten Olofsborg till ett pris av 210 000kr och med bundna lån upp till 180 000kr och 30 000 kr kontant.

 

Inte mycket till försäljningspris kan det kanske tyckas idag, men enligt Kungliga Myntkabinettet motsvarar detta cirka 35 miljoner i nutida penningvärde.

 

Trots den av värden begärda summan tycks en samlad H.Walljeger därefter påvisa hyresläget och de fördelar som kunde vinnas genom ett köp, och förenings bildande. Andra mötesdeltagare tycktes inte vara riktigt lika övertygade om möjligheten till ett fastighetsförvärv enligt de framlagda kraven: Herr Sandberg tillfrågade v.ombud om första köpeskillingen kunde ställas lägre än 30 000 kr. Även Herrar Nilsson och Pettersson m.fl. uttalade som önskemål att första inbetalningen måtte ordnas på ett fördelaktigt sätt. Värdens ombud herr Törnå lovade att undersöka herr Sandbergs fråga. Detta besked bör tillräckligt lugnat åtminstone herr Hägg som därpå föreslår tillsättandet av en interimstyrelse för närmare utredning. Herr Th.Källman uttalade sin sympati för den framkomna idén.

 

Sagt och gjort. Innan mötet är avslutat har interimstyrelsen bildats med den drivne H.Walljaeger som sammankallande tillsammans med Hägg och Sandberg.

 

Mötet denna dag bör trots allt ändå inte ha varit mer än skapligt välbesökt. I protokollet står att läsa: Under förutsättning att första inbetalningen kan ordnas under 15% av köpesumman anmälde följande personer sig till inträde i föreningen:, varefter endast 16 herrar namnges.

En kanske inte helt vågad tanke framförs med anledning av den ofullständiga uppslutning bland de boende: Herr Källman föreslog att de icke närvarande bör tillfrågas om de önskar inköpa respektive lägenhet, vilket mötet beslutade. Därefter avslutades mötet.

 

Protokollet undertecknas av mötesordförande H.Walljaeger samt justeringsmännen K.Sandberg och E.J.Hägg.